Afdrukken

Orthomoleculaire suppletie en (orthomoleculaire) voedingsadviezen

Het nut van orthomoleculaire suppletie

De term orthomoleculair werd in 1968 door de chemicus en eervoudig Nobelprijswinnaar, Linus Pauling geïntroduceerd. Het Griekse woord orthos betekent juist of optimaal. Orthomoleculaire geneeskunde gaat uit van optimale gezondheid door optimale dagelijkse inname van vitamines, mineralen en sporenelementen.

Het lichaam heeft macro- en microvoedingsstoffen nodig. Macrovoedingstoffen (koolhydraten, vetten en eiwitten) dienen als brandstof en bouwstoffen. Microvoedingsstoffen (vitamines, mineralen en sporenelementen) zijn nodig voor regulatie en bescherming. Deze voedingsstoffen krijgt het lichaam binnen via de dagelijkse voeding. Wanneer er een tekort ontstaat aan deze stoffen, zal het lichaam op den duur bepaalde functies niet meer kunnen uitoefenen en uitval vertonen in de vorm van lichamelijke en psychische klachten.

Nu is er helaas een aantal redenen om aan te nemen dat we tegenwoordig voornamelijk te weinig microvoedingsstoffen binnen krijgen (macrovoedingsstoffen krijgen we vaak wel voldoende binnen, zij het vaak in de verkeerde verhoudingen):

  1. Efficiënte voedselproductiemethoden. Dit houdt in dat gewassen vooral snel, met gebruik van kunstmest, worden verbouwd. Vroeger liet men landbouwgrond enige tijd braak liggen of wisselde de gewassen af, waardoor de grond zich kon herstellen. Tegenwoordig wordt de keuze voor het gewas vaak bepaald door de vraag (welk gewas brengt het meest op). Gewassen van verschraalde grond bevatten daardoor veel minder mineralen en sporenelementen dan vroeger. Uit onderzoek is gebleken dat aardappels tegenwoordig tot wel 70% minder mineralen bevatten dan vroeger. Onze voeding bevat vooral te weinig zink en selenium, twee belangrijke sporenelementen die vooral een rol spelen binnen het immuunsysteem.
  2. Milieubelasting en het gebruik van lichaamsvreemde stoffen in voeding. Ons lichaam moet vrije radicalen uit de lucht (industrie, verkeer) en lichaamsvreemde stoffen en bestrijdingsmiddelen uit onze voeding afvoeren. Hiervoor heeft het lichaam extra voedingsstoffen nodig; met name de vitamines C en E en de sporenelementen zink en selenium zijn belangrijke anti-oxidanten.
  3. Stress. In onze complexe, hectische maatschappij ontkomen we bijna niet aan psychische en lichamelijke stress. Door stress is er een verhoogde behoefte aan bepaalde voedingsstoffen (B-vitamines, vitamine C en magnesium).
  4. Gemaksvoedsel. Onze voeding moet tegenwoordig smaakvol zijn en snel op tafel kunnen staan. Daarbij grijpen we al snel naar voorgesneden, voorverpakte of kant-en-klare maaltijden. Het hoeft geen verdere uitleg dat deze producten veel minder voedingsstoffen bevatten dan vers bereide maaltijden.

Veel mensen hebben hierdoor - vaak zonder het te weten - reële tekorten. Dit uit zich in vage klachten, zoals vermoeidheid, irritaties, hoofdpijn en spijsverteringsklachten. Wanneer het lichaam langdurig met tekorten kampt, gaat de conditie van het lichaam daadwerkelijk achteruit en kunnen serieuze klachten ontstaan. Wij adviseren daarom iedereen om preventief gebruik te maken van een kwalitatief goed multipreparaat.

Naast suppletie met vitamines, mineralen en aminozuren, kennen we ook speciale formules, die bijvoorbeeld worden toegepast bij gewrichtsklachten, oogklachten, het regelen van de bloedsuikerspiegel of huidklachten.

Uiteraard werken wij met kwaliteitsproducten.

Meer over voeding

Vetten
Idealiter zou onze voeding moeten bestaan uit verzadigde én onverzadigde vetzuren in een ratio van > 1 (onverzadigde vetten gedeeld door verzadigde vetten). Het is een misvatting dat verzadigd vet per definitie slecht is, het is essentieel voor onze gezondheid, mits we daarnaast onverzadigde vetten in de juiste verhoudingen gebruiken. Gebruik verzadigde vetten in de vorm van roomboter (pas op met de schadelijke industriële transvetten die in veel koekjes, chips en gebak voorkomen) en onverzadigde vetten die in vette vis (omega 3) en plantaardige oliën (omega 6 en 9) voorkomen. Vaak krijgen we verhoudingsgewijs genoeg omega 6 en 9 vetten binnen, maar te weinig omega 3. De 'goede' vetten bevatten zgn. prostaglandines die o.a. ontstekingsremmend werken. Omega 3 heeft verder als positieve eigenschappen dat het de bloedcirculatie en de leerprestaties verbetert, doordat het een belangrijke bouwsteen is voor de hersenen. Kinderen met leer- en concentratieproblemen wordt vaak visolie voorgeschreven. De werkzame stoffen in omega 3 zijn EPA en DHA, bij jonge kinderen is vooral DHA belangrijk voor het ontwikkelen van de hersenen.

Koolhydraten en suikers
De laatste jaren zijn we steeds meer (geraffineerde) koolhydraten gaan consumeren. Koolhydraten worden omgezet in glucose en doen de bloedsuikerspiegel stijgen. De alvleesklier moet insuline produceren om de bloedsuikerspiegel te normaliseren. Wanneer er te vaak, te zoet of te koolhydraatrijk wordt gegeten, moet de alvleesklier constant insuline produceren en er treedt alvleesklieruitputting op en het lichaam raakt suikerverslaafd (om de bloedsuikerspiegel weer te laten stijgen). De alvleesklier regelt, behalve insulineproductie, ook de productie van spijsverteringsenzymen.

Dit is een van de redenen waarom het aantal diabetesgevallen explosief is gestegen de laatste jaren. Overmatig gebruik van geraffineerde suikers werkt negatief op het immuunsysteem en werkt schimmelinfecties in de hand (candidasyndroom).

Acidose
Na het verteren van voeding blijft er altijd een zure (pH lager dan 7,0) of een basische (pH hoger dan 7,0) rest achter. Gezonde voeding kent een basisch overschot, helaas is onze voeding tegenwoordig te zuur en dat kan gewrichtsklachten (reuma, jicht, botontkalking), maar ook gebitsklachten, vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, huidklachten, etc. tot gevolg hebben.

Grofweg kan gesteld worden dat groenten en fruit basisch zijn; koffie, alcohol, suiker, koolhydraten en vlees zijn sterk zuurvormend.

Basen zijn nodig om zuren te neutraliseren. Wanneer er zich te lang, teveel zuren in het lichaam bevinden, zal het lichaam uiteindelijk de mineralenvoorraden uit het lichaam aanspreken om te neutraliseren. Dit betekent dan dat mineralen aan de haarbodem, het gebit en de botten worden onttrokken met alle gezondheidsgevolgen van dien.

Bij veel van eerder genoemde klachten, zullen wij de pH-waarde van uw urine testen.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u bellen of mailen.

praktijk eQuilibra
Toepad 13
3343 CX Hendrik Ido Ambacht
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
tel. (078) 6821306